Echitația la vârste fragede: 6 beneficii ale călăriei la copii

Cei care au ca hobby călăria știu că echitația este o activitate provocatoare și plină de satisfacții fizice, dar și psihice. La copii, în urma cercetărilor efectuate de echipe de terapeuți din lumea întreagă, s-a ajuns la concluzia că interacțiunea cu caii are efecte pozitive, de unde și dezvoltarea în ultimii ani a unei serii de terapii experiențele ce tratează cu succes la copii autismul, depresia, anxietatea și unele boli psihice.

Indiferent de vârstă, cei care practică echitația sau călăria recreațională, observă în scurt timp o serie de efecte pozitive. Cu atât mai mult, aceste efecte pozitive sunt vizibile la copii, la care dacă întreținute, beneficiile călăriei vor persista o viață. Dar care sunt aceste beneficii de care tot menționăm?

1. Echitația corectează postura

Menținerea unei posturi adecvate pentru călărie necesită exerciții ale mușchilor picioarelor, spatelui și pieptului. În timpul cursurilor de călărie, copiii își antrenează întregul sistem muscular, rămânând totuși într-o poziție dreaptă ​(necocoșată)​ atât de necesară pentru păstrarea echilibrului pe cal.

2. Îmbunătățește coordonarea

Coordonarea este o abilitate importantă pentru călărie. Călărețul trebuie să-și coordoneze mișcările cu calul, dar și să direcționeze calul în direcția bună. Coordonarea stă la baza oricărui curs de echitație, atât la copii cât și la adulți. Îndeosebi la copii, se observă că cei care au făcut cursuri de călărie sunt mai agili în viața de zi cu zi și reușesc mult mai bine să se coordoneze.

3. Încurajează încrederea în sine

Pentru a fi un călăreț de succes, copilul trebuie să dezvolte o relație de încredere cu animalul. Caii, ca orice animal, pot fi imprevizibili, așa că încrederea este deosebit de importantă. Într-o lecție de călărie, dincolo de postură și coordonare se abordează exerciții de construire a încrederii în cal. Acest skill este mai apoi transpus de copii și în relația cu oamenii din jur, fie ei adulți sau copii.

4. Dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor

Spre deosebire de activitățile statice precum statul pe net, călăritul te antrenează fizic și mental. Exercițiul mental este un beneficiu important al călăriei. Pe măsură ce copilul învață să comunice cu animalul creierul stochează informații despre cum au fost aceste sarcini îndeplinite. Cu fiecare lecție de călărie, tot mai multe lucruri noi sunt stocate în creierul copilului, crescându-i capacitatea de memorare și de rezolvare a problemelor.

5. Încurajează socializarea

Acest beneficiu este legat și de încrederea în sine. Călăria crește cercul social al copilului. Copiii cunosc calul, instructorul, ceilalți călăreți și personalul din tabără. Dacă participă la cursuri de călărie, în fiecare zi de curs copilul va cunoaște noi persoane. Comunitatea de cai este foarte socială și plină de oameni care se ajută reciproc să învețe despre cai. Astfel, grupul de echitație va deveni noul grup de prieteni ai copilului.

6. Crește tonusul și forța musculară

Chiar și atunci când nu este pe cal, călăreții sunt susceptibili să se implice în activități fizice solicitante în jurul grajdurilor. Este dovedit că îngrijirea cailor crește tonusul și forța musculară. Un nou călăreț poate avea probleme la ridicarea unei șei grele, dar după dezvoltarea rezistenței călărețul va putea să o ridice cu ușurință. De fapt, după prima lună de călărie, cei mai mulți călăreți au același grad de dezvoltare fizică asemeni unei persoane care face atletism de performanță.

Acest articol este inspirat dintr-un studiu făcut pe 106 copii (34 de băieți și 72 de fete, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani), constând din 80 de elevi din clasele a patra, a cincea și a șasea și 26 de elevi ai școlii primare (a patra, a cincea și a șasea) din orașul Sagamihara. Studiul a fost susținut și derulat de Grant-in-Aid for the Matching Fund Subsidy for Private Universities from the Promotion and Mutual Aid Corporation for Private Schools of Japan.​

Articole recente

Comentarii recente

    Arhive

    Categorii

    Recent Works

    Articole recente